Nog geen 30

Ik ben gelukkig. Ik ben mezelf. Ik ben een vriendin. Ik ben een verloofde (jaaaaechtringenalindeEftelinggevraagd, maar dat is voor een ander verhaal). Ik ben niks en ik ben alles. Ik ben nog geen 30.

Een tijdje terug heb ik voor de lol eens “30 worden” opgezocht op Google. Je krijgt de leukste dingen te lezen! Van dingen die je leert na je 30ste tot quotes van beroemdheden over het leuke aan dertiger zijn. Nou ben ik nooit zo bezig geweest met mijn leeftijd, maar ik kreeg gewoon zin in de dag na mijn verjaardag. “thirty and flirty”, Yesss!

En dan krijg je dit:

“Waarom dertig worden als een deadline voelt”

NRC, 2015

Als de datum nadert dat je dertig wordt, wordt je gedwongen te reflecteren over je leven en of je al je doelen al wel hebt bereikt. Er is een (sociale) tijdsdruk want, hij/zij heeft dat al bereikt en ik nog niet. Doelen die je als twintiger hebt gesteld tot en met je dertigste, zoals een wereldreis, een succesvolle carriere, villa met zwembad, trouwen met een beroemdheid, moeten behaald zijn. Er moeten keuzes gemaakt worden, het liefst al gemaakt zijn en als je nog niet zo ver bent ben je dus sociaal gezien niet goed bezig. Dit wordt (ja echt) het dertigersdilemma genoemd.

We leven volgens lijstjes. In het artikel wordt verteld hoe internet vol staat met lijstjes met dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-dertig-bent. Wat dit dertigersdilemma niet beter maakt, maar de ultieme vraag “hoe moet ik leven…?” vergroot. Want wij willen dat iemand ons uitlegt hoe we ons leven moeten leiden, een gids, een alwetende. We moeten allemaal de derde keer tien beginnen als perfect persoon en dus moeten we (ook, ja echt) de dertigersrace winnen.

Dus ik heb eens gekeken naar die lijstjes en als het echt zo is dat je al die activiteiten niet meer na je dertigste mag of kan doen, begrijp ik dat er mensen zijn die depressief worden van het “dertig” worden. Want blijkbaar moet je deze dingen gedaan hebben voor je dertigste:
– Een mega. groot. feest geven
– Jezelf een keer totaal voor gek zetten tijdens het dansen om anderen te enthousiasmeren.
– Een rondje geven aan de hele kroeg.
– Skinny dipping
– Naar de luchthaven gaan en spontaan een last-minute boeken.
– Ervaren wat een verschrikkelijke kater is.
– Vechten voor een loonsverhoging.
Punt. punt. punt.

Ondertussen zit ik als nog-steeds-geen-dertiger zonder dertigersdilemma en geen haastig gevoel door de dertigersrace heerlijk te schrijven en artikeltjes te lezen en vraag ik me af waarom we dit onszelf aandoen. Ergens moet je altijd jezelf zijn en doen wat je zelf wil. Maar als je niet aan het sociaal geaccepteerde plaatje voldoet, hoor je er niet bij en zou je last moeten hebben van een dertigersdilemma.

Natuurlijk zijn er dingen die men al gedaan had willen hebben en natuurlijk zijn er dingen die nooit bereikt zullen worden. Maar of je nou 20, 30 of 70 ben, dat zal wel blijven.

Daarnaast merk ik ook zeker wel dat ik geen 20 meer ben. Zo kan ik niet meer tot laat uit en zonder problemen om zeven uur ’s ochtends fit uit bed stappen, weet ik welke soort was op programma “C” in de wasmachine moet, ben ik blij met een nieuwe dweil en zie ik dat mijn gezicht veranderd, zelfs zonder dat ik rimpels krijg. Een volwassen gezicht. Waar het door komt? Geen idee.
Gelukkig heb ik nog geen grijze haren (en ja, die zoek ik), kan ik nog steeds wegdromen bij een gemiddelde Disney tekenfilm, hou ik van bloemen en sprookjes, roze, konijnen, katten en honden. Wat dat betreft ben ik niet veranderd en hoop ik ook nooit te veranderen.

Niks dertigersdilemma of dertigersrace voor deze muis. Want de dingen die normaal zijn als je dertig bent (volgens de lijstjes):
– Ik mag op zaterdagavond om elf uur naar bed!
– Per winkel uitzoeken waar de sperziebonen het goedkoopst zijn!
– Vroeger was alles beter!

Ik ga gewoon heerlijk genieten van mijn laatste dagen….
Als twintiger!

2 gedachten aan “Nog geen 30”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: